Cuba praktische informatie

Transport op het eiland


Huurauto


Een makkelijke manier om door het land te reizen is met een huurauto. De wegen tussen de grotere steden en belangrijkste toeristische plaatsen zijn over het algemeen redelijk goed. Wijk je van deze grotere wegen af, dan verandert ook de kwaliteit van de wegen. De kleinere, provinciale wegen zijn een stuk minder goed: ze zijn niet altijd (helemaal) geasfalteerd en ze hebben nogal wat kuilen en gaten.

De bewegwijzering is ook niet overal even goed. Het is aan te raden om een navigatie-app op je mobiel te zetten en daar de kaart van Cuba op te downloaden, zodat je deze offline kunt gebruiken. Wees ook niet bang om af en toe de hulp van een Cubaan in te schakelen als je de weg niet kunt vinden. Het helpt dan wel als je een klein woordje Spaans spreekt, je een offline vertaal-app op je mobiel hebt of een taalgidsje bij je hebt.

Rijden in Cuba is verder niet moeilijk en de wegen zijn rustig. Let wel op dat je onderweg ook andere weggebruikers tegen kunt komen, zoals fietsers, paard en wagen of loslopende dieren. De wegen zijn ook niet verlicht dus voorkom rijden na zonsondergang. Houd er rekening mee dat het in Cuba al rond 18.00 uur donker is.

De autoverhuurbedrijven zijn geen commerciële bedrijven maar eigendom van de staat. Je zult merken dat een auto huren in Cuba dan ook duurder is dan in de meeste andere landen. Als je een auto huurt, boek je een bepaalde autocategorie. Hieronder vallen een aantal autotypes en je weet dus niet van tevoren welk autotype je ter plaatse zult krijgen. Om het ophalen van de auto te vergemakkelijken en om misverstanden te voorkomen, zal een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap met je meegaan om de auto op te halen. Deze zal zorgen dat het ophalen van de auto goed verloopt.

Als je door het land gaat reizen met een huurauto, zorg er dan voor dat je geen grote koffer meeneemt, maar liever een kleine koffer of weekendtas. De kofferruimte in de auto’s in Cuba is namelijk vrij beperkt.


Binnenlandse vluchten


Er zijn binnenlandse vluchten mogelijk in Cuba, maar omdat de afstanden niet al te groot zijn binnen Cuba, zul je hier hoogstwaarschijnlijk geen gebruik van maken.


Bussen


Het is niet aan te raden om de lokale bussen te gebruiken. Deze zijn niet voor toeristen bedoeld, alleen voor de lokale bevolking. Ze zijn erg druk, niet comfortabel, rijden onregelmatig en je kunt alleen in CUP betalen. Er is echter een busservice speciaal voor toeristen, de Viazul bussen. Deze zijn comfortabeler en alle belangrijke toeristische plaatsen worden bediend. Bovendien rijden er één of meerdere bussen per dag naar de verschillende bestemmingen en ze rijden vrij punctueel. De kaartjes voor deze bussen moet je in CUP betalen.


Taxi’s


In Cuba heb je een ruime keuze uit verschillende taxisoorten. In de steden kun je gebruik maken van een taxi. Sommige taxi’s hebben een meter, andere niet. Spreek in het laatste geval van tevoren een prijs af. Je kunt tevens tussen steden gebruik maken van een taxi. Ook dan moet je van tevoren een prijs afspreken. In sommige plaatsen heb je ook bijzondere taxi’s. Zo kun je in bijvoorbeeld Havana een taxirit maken in zo’n leuke oldtimer. Dit is zeker een aanrader, maar wel wat duurder. Ook kom je in Havana bicitaxi’s tegen, fietstaxi’s. Een leuke manier om binnen de stad van A naar B te gaan. In Havana en Varadero vind je de coco taxi, een knalgele, bolvormige brommertaxi. Wederom een grappige, leuke manier om je door de stad te verplaatsen. In Santiago de Cuba vind je ook motortaxi’s. Deze zijn echter niet aan te raden omdat de gebruikte helmen niet veilig zijn


Electriciteit


De netspanning in het gehele land bedraagt 110 Volt. In de grotere hotels zul je ook stopcontacten voor 220 volt vinden. Er wordt gebruik van een Amerikaanse stekker, dus je hebt een adapter of wereldstekker nodig.


Geld


Cuba hanteert sinds 2021 nog maar één valuta, de CUP (Cuban Peso). 


Pinnen en creditcard


VISA en Mastercard worden geaccepteerd. American Express wordt niet geaccepteerd. Als je pint of betaalt met je creditcard, worden hier wel extra kosten voor gerekend, bovenop de kosten die je bank berekent.


MLC Debet Card


Sinds juni 2021 is er een Cubaanse debet card in omloop, de MLC debet card. Met deze kaart moet het makkelijker worden voor toeristen om te betalen en om een borg te betalen bij autoverhuurbedrijven.

De kaart wordt uitsluitend verkocht in de CaDeCa’s (Casas De Cambio) en kan alleen worden aangeschaft door toeristen. Cadeca’s zijn aanwezig in bijna elke stad en de grotere airports. De kaart is 2 jaar geldig en is niet persoonsgebonden. Om de kaart aan te schaffen betaal je in Euro’s. De bankpas kost in de aanschaf 5 euro en je krijgt hier ook een bonnetje van dat je goed moet bewaren. Bij vertrek naar huis kan je het resterende saldo weer opnemen (minimale waarde 5 euro). Dit wordt dan uitbetaald in een op dat moment beschikbare currency.

Op de kaart zit een pincode zodat je bij pinautomaten eventueel ook geld kan opnemen. Je pint dan in Cubaanse Peso.


Het is niet verplicht voor reizigers om een kaart aan te schaffen, maar het kan wel zijn dat autoverhuurbedrijven dit verplicht gaan stellen in de komende periode. Dit is echter nog niet zeker. Het is wel goed om de kaart te hebben en het in ieder geval daarvoor te gebruiken, als je een auto hebt gehuurd. Je kunt meteen bij aankomst op de luchthaven bij een Cadeca een MLC Debet card van bv USD 200 aanschaffen. Met deze MLC card kun je in MLC winkels ook goederen, eten en drinken kopen.


Geld wisselen


Een andere makkelijke manier om CUP te verkrijgen, is door contante Eurobiljetten in kleine coupures (maximaal € 50 biljetten) mee te nemen en alvast bij aankomst op de luchthaven wat geld te wisselen voor CUP. Later kun je dan in de steden geld wisselen bij een wisselkantoor (Cadeca), bank of hotel. Let op:US Dollars worden niet geaccepteerd in Cuba!

De CUP kun je buiten Cuba niet meer omwisselen. Let er dus op dat je aan het einde van je reis niet teveel CUP overhoudt of dat je deze in Cuba nog omwisselt voor Euro’s.


Reisdocumenten


Voor Cuba is een geldig Internationale reispas vereist. Dit paspoort dient na terugkomst nog 6 maanden geldig te zijn. 


Vanaf 01 januari 2022 is het verplicht voor vertrek een toestemmingsformulier van de overheid in te vullen. Dit toestemmingsformulier kan hier ingevuld worden.


Toeristenvisum


Je hebt voor Cuba een toeristenvisum nodig die je ingevuld dient mee te nemen. Deze kun je voordelig en snel regelen via www.cubavisum.eu . Je ontvangt de toeristenkaart dan binnen 2 werkdagen. Je kunt kiezen voor een blanco toeristenkaart die je zelf thuis invult, of je kunt deze laten invullen tegen een kleine meerprijs. Deze toeristenkaart is 30 dagen geldig vanaf binnenkomst in Cuba.



Bijstandsverzekering verplicht te hebben


Tevens kunnen ze je bij de douane in Cuba vragen om een bewijs van een zbijstandsverzekering voor te leggen , opgemaakt in het Engels. Vraag daarom bij je verzekering om een Engelstalige vertaling van je polisblad. Als je dit niet kunt laten zien, word je verplicht ter plekke een Cubaanse ziektekostenverzekering af te sluiten.


Tussenstop Amerika


Let op: Heb je een vlucht naar Cuba die een tussenstop in Amerika maakt? Dan is de toeristenkaart niet geldig en heb je een ‘roze visum’ nodig. Ook heb je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) nodig. Deze kun je online aanvragen.  Heb je een andere nationaliteit, vraag dan na bij je ambassade of je in aanmerking komt voor een Cubaanse toeristenkaart. Let op: sinds 12 januari 2021 staat Cuba op de USA-lijst van landen die terrorisme sponseren. Als blijkt dat je in Cuba bent geweest dan kun je niet meer deelnemen aan het Visa Waver Programma van de USA (en dus geen ESTA kunt aanvragen). Je moet dan een toeristenvisum aanvragen bij de ambassade van de USA. We adviseren je om tijdig het toeristenvisum aan te vragen voor jouw reis naar of via de Verenigde Staten. De wachttijden kunnen lang zijn.


Fooien


Hoewel Cubanen officieel geen fooi aan mogen nemen, zijn fooien een belangrijk deel van hun inkomen. Iedereen verwacht dan ook een fooi. Je betaalt fooien het liefst in CUP. Hieronder vind je een richtlijn.

Kamermeisjes: ca. CUP 0,50 per kamer per nacht
Lokale gids: ca. CUP 1 – 1,50 per persoon per dag
Privéchauffeur: ca. CUP 0,50 per persoon per dag
Restaurants: ca. 10% op het totale bedrag
Taxichauffeur: je kan het bedrag naar boven afronden


Tijdsverschil


Zowel in de zomer als in de winter is het in Cuba 6 uur vroeger, zij hebben net zoals wij een zomer en wintertijd.