Algemene informatie Mexico

Algemene informatie

Hoofdstad: Mexico-Stad
Aantal inwoners: 129.2 miljoen
Oppervlakte: 1.973.000 km²
Taal: Spaans en (beperkt) Engels
Religie: Christen (95%), waarvan het grootste deel Rooms-Katholiek
Buurlanden: Verenigde Staten, Belize, Guatamala
Munteenheid: Mexicaanse Peso (MXN) 100 peso is 5 euro
Elektriciteit: 127 Volt/60 Hertz, reisstekker nodig


Reispas: 

Voor Mexico is een geldige Belgisch Internationale reispas vereist, deze dient bij vertrek uit Mexico nog 6 maanden geldig te zijn.

In het vliegtuig of op de luchthaven wordt gevraagd een Entry Immigration Form (FMM), in te vullen voor je door de douane gaat. Hiermee ontvang je een stempel ter goedkeuring voor binnenkomst van Mexico. Mocht je dit formulier niet in het vliegtuig krijgen en ook niet op de luchthaven, dan wordt er een stempel in je paspoort gezet ter bevestiging van je verblijf in Mexico. Deze stempel geldt dan als je FMM.


Let op!Wanneer je via Amerika naar Mexico vliegt dan moet je voor Amerika een ESTA (reistoestemming) aanvragen. Hiervoor gelden extra kosten. 


Vaccinaties:

Officieel is voor een bezoek aan Mexico geen vaccinatie verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden DTP en Hepatitis A aanbevolen. Daarnaast komt in het grensgebied met Guatemala malaria voor en wordt het gebruik van malariatabletten soms aanbevolen. Over het algemeen is een goede muggenpreventie echter voldoende.


Gezondheidsadviezen:

Een vakantie in de zon is heerlijk, maar de zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in België. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril mee en een hoed of een pet. Smeer je goed in met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist. 

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruitshake onder de parasol van het plaatselijke barretje.


Mexico informatie over het klimaat en weer:


Doordat het land zo groot is kent Mexico ook diverse klimaten. Niet alleen de grootte, maar ook de verschillende hoogtes zorgen voor verschillende klimaten. De kuststreken en de gebieden tot 750 meter hoogte kennen een warm klimaat, van 750 meter tot 2000 meter hoogte is een gematigd klimaat en boven de 2000 meter heerst een koud klimaat. De boomgrens stopt bij ongeveer 4000 meter. Bijna overal in Mexico is de winter het droge seizoen en de zomer het regenseizoen. Uitzondering hierop zijn twee gebieden waar het hele jaar door regen valt: de kust van Chiapas en de hellingen van Tampico en Tabasco. Op het schiereiland Yucatan komen orkanen voor. De kustplaatsen Cancun en Playa del Carmen krijgen in het orkaanseizoen regelmatig een bezoek van een orkaan die verwoestend kan zijn. Ook in het noordoosten van Mexico in Puerto Vallarta heeft een orkaan veel verwoest.


De beste reistijd voor Yucatan is van oktober tot april in het droge seizoen. In mei begint in het zuiden van Mexico het regenseizoen wat doorloopt naar het noorden tot oktober. In deze periode is ook het orkaanseizoen. Regenseizoen betekent echter niet dat het de hele dag regent. Echter er is een grote kans dat er dagelijks een fikse bui valt. Deze zijn vaak hevig en van korte duur. In deze periode is het vaak erg warm en vochtig.


In Mexico-stad schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen de 20 en 26 graden overdag. De nachten kunnen koud zijn, maar vrijwel nooit onder het vriespunt. Merida (Yucatan) kent een ander klimaat. Hier komt de temperatuur niet vaak onder de 28 graden overdag. Ook 's nachts blijft het vrijwel het gehele jaar rond de 20 graden Celsius. Het hoger geleden Monterrey in het noord-oosten van Mexico kent grotere schommelingen in temperatuur. In de zomermaanden wordt het hier 32 tot 36 graden overdag, terwijl het in de wintermaanden krap 20 graden is.


Mexico informatie over eten en drinken:


De Mexicaanse keuken is heel divers. Van oorsprong een combinatie van indiaanse en Spaanse tradities. De laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaanse fastfood. Traditioneel Mexicaanse eten is: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). In Nederland kennen we ook chili con carne met bruine bonen en gehakt.

Bekende Mexicaanse dranken/merken zijn natuurlijk Tequila, Tia Maria, Kahlua, pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en Sol. Mexicaanse wijn is nog niet op een dusdanig kwaliteitsniveau dat het kan worden gexporteerd. Momenteel bestaan er negen grote wijngebieden. Baja California is de meeste bekende. De echte kwaliteitswijnen zijn in Mexico erg prijzig.

Het Mexicaanse ontbijt is stevig met vruchtensap, koffie en een gerecht met eieren. De lunch gebruikt men in Mexico vanaf 14.00 uur; het diner wordt pas na zonsondergang geserveerd. In Mexicaanse restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven. In de toeristische badplaatsen kan dit wel eens tot verwarring leiden. Vraag je de rekening dan zie je hier nog 10% tot 20% extra op terug komen in de vorm van fooien. Een spijtig gevolg van de Amerikaanse toeristen.



Natuur:


Mexico kent een veelzijdige natuur met ongerepte regenowuden, prachtige watervallen, uitgestrekte bergen, vulkanen en rivieren. Na Brazilië en Colombia kent Mexico het rijkste dierenleven ter wereld. In Mexico komen meer dan 450 zoogdiersoorten voor en het grootste aantal reptielsoorten ter wereld, namelijk 700. In de herfst vliegt de Monarchvlinder vanuit Canada naar het midden van Mexico.

Er leven meer dan 1500 verschillende soorten bloemen en planten, waaronder vele cactussoorten. De orchidee vindt u in Mexico in wel 750 verschillende varianten.

Mexico heeft meerdere vulkanen, echter er is er maar een actief. De Popocatepetl heeft tussen 1994 en 2001 een aantal keren gespuwd.

Vanaf Chiapa de Corzo begint de Cañón del Sumidero, de Sumidero kloof. Ook wel bekend als de ‘Grand Canyon’ van Mexico. U kunt hier een boottocht maken tussen hoge rotswanden en genieten van ongerepte natuur. Onderweg kunt u apen, krokodillen en talrijke vogels zien.


Tijdsverschil:


In de wintertijd is het in Mexico zeven uur vroeger dan bij ons en in de zomertijd acht uur vroeger.


Veiligheid:


Mexico, voornamelijk Oaxaca en Chiapas, is voor toeristen relatief veilig. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen vooral in de toeristische plaatsen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Indien u met de auto reist, maak dan gebruik van de tolwegen. Vermijd reizen na zonsondergang.
  • Maak alleen gebruik van officiële taxi’s. Op vliegvelden staan de loketten duidelijk aangegeven.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Houd uw bagage overal goed in de gaten.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • In Chiapas zijn onveilige gebieden, uw gids vertelt u duidelijk waar u niet moet komen.
  • In Oaxaca dient u demonstraties en grote groepen mensen te vermijden.
  • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een rit van vreemden.


Elektriciteit in Mexico:


Mexico maakt gebruik van het Amerikaanse systeem: een netspanning van 110 volt en een stekker met 2 platte pinnen. Bepaalde elektrische apparaten (zoals haardrogers, scheerapparaten, elektrische tandenborstels etc) zullen dus enkel op half vermogen werken. Bepaalde delen van Mexico zijn afgelegen, waardoor u het voor kan komen dat u niet altijd telefonisch bereik of een GPS-signaal heeft.


Lokale Gebruiken:


In sommige delen van Mexico is het houden van de siësta nog gebruikelijk. Sowieso wordt er in het hele land genoeg tijd ingeruimd voor een uitgebreide lunch. Het kan dus zijn dat winkels en bedrijven ’s middags een paar uur dicht zijn.


In Mexico heerst nog een echte mannen (macho) cultuur alhoewel vrouwen wel steeds vaker belangrijke posities bekleden. Mannelijke trots en familie eer zijn belangrijke zaken voor een Mexicaan. Hou hier dus rekening mee wanneer je in gesprek komt met locals. Men houdt van beleefdheden. Begin je gesprek altijd met een vriendelijke groet (buenos días of buenas tardes) en spreek mensen aan met usted (u) of Señor/Señora. Dit wordt erg gewaardeerd.


Qua kleding geldt dat te blote kleding niet bijzonder op prijs wordt gesteld. Zeker niet in kerken of Indiaanse dorpen. Rondom de strandbestemmingen is dit uiteraard geen probleem.


De fantastisch mooie omgeving van Mexico wil je zeker op beeld vastleggen. De Mexicaanse bevolking is meestal wel gewend aan fotograferende toeristen. Vraag wel even toestemming als je een foto wilt maken van mensen. Dit geldt zeker voor de bevolking in

Indiaanse dorpen, bijvoorbeeld bij San Cristobál de las Casas, waar het vaak niet gewaardeerd wordt.

Ook in Mexico is afdingen met name op de markt gebruikelijk. Blijf vooral lachen. De bedoeling is om op een prijs uit te komen die beide partijen tot tevredenheid stemt. Staat een prijs duidelijk aangegeven? Dan is dit een vaste prijs.


Fooien:


In Mexico liggen de lonen over het algemeen laag en zijn fooien een belangrijke aanvulling op het salaris. Voor kamermeisjes kun je een fooi van ongeveer 25-30 pesos per dag aanhouden en een bellboy verwacht ca. 30 pesos per koffer. In restaurants is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Deze staat soms al onder “servicio” of “propina” op de rekening. In een lokale cantina is het voldoende om het bedrag naar boven af te ronden. Een taxichauffeur hoef je geen fooi te geven alhoewel dit natuurlijk wel wordt gewaardeerd.

Voor gespecialiseerde lokale gidsen bij toeristische bezienswaardigheden is een fooi van ca. 10-20% van het excursiebedrag, afhankelijk van de tijdsduur, gebruikelijk.

Verder kun je mensen die je met kleine zaken helpen een fooi van 3-5 pesos geven. Voorbeelden hiervan zijn het inpakken van je boodschappen in de winkel, de weg wijzen of helpen bij parkeren.


Geld wisselen:


Geld kan gewisseld worden op de luchthaven of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om US-dollars mee te nemen in verschillende coupures. 

Kredietkaarts kunnen in Mexico ook prima gebruikt worden. Met name Mastercard en Visa worden in veel hotels, restaurants en de luxere winkels geaccepteerd. Verder kun je op veel plaatsen in Mexico met een bankpas met Maestro logo ook geld afhalen bij een geldautomaat.


Telefonie en internet


Je kunt in Mexico je mobiele telefoon gewoon gebruiken, hoewel het bereik misschien niet overal even goed is en de kosten kunnen oplopen. Controleer bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Een andere optie is om een lokale simkaart in je telefoon te gebruiken. Deze zijn goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar bij de lokale conveniencestores zoals 7 Eleven of Oxxo.